گروههای غذایی از 5 گروه اصلی تشکیل شده اند که عبارتند از گروه نان و غلات ، گروه میوه ، گروه سبزی ، گروه گوشت و حبوبات و تخم مرغ و گروه شیر و لبنیات.به مقدار مشخص از هر گروه یک واحد گفته می شود..
در افراد مبتلا به بیماریهای متفاوت نوع تغذیه ممکن است با سایر افراد متفاوت باشد بیماران دیابتی نیز جهت جلوگیری از عوارض دیابت رژیم غذایی خاص خود رادارند لذا هدف اصلی از رژیم درمانی در بیماران دیابتی، استفاده از موادغذایی به صورت متعادل است.
علی جعفری نژاد کارشناس تغذیه مرکزبهداشت صحنه نیز در این خصوص می گوید : واحدهای غذایی
در افراد دیابتی با سایر افراد متفاوت است بنابراین تعداد واحدها بر اساس سن و وزن
و انرژی مورد نیاز افراد دیابتی باید توسط مشاور تغذیه تنظیم گردد.
وی در ادامه واحدهای تغذیه ای را برای بیماران دیابتی اینگونه برشمرد:
- یک واحد مواد
نشاسته ای = 1 برش نان به اندازه کف دست ( ترجیحا نان بربری ، سنگک،تافتون ) یا یک
سوم فنجان برنج (5-4 قاشق غذاخوری ) یا نصف فنجان ماکارونی یا نصف فنجان غلات پخته
یا سه چهارم فنجان غلات خام یا یک عدد سیب زمینی کوچک پخته (90 گرم) یا یک سوم
فنجان حبوبات پخته یا نصف فنجان نخود فرنگی و .......
- یک واحد سبزی =
نصف فنجان سبزی پخته یا یک فنجان سبزی خام شامل کلم ، اسفناج، گوجه فرنگی ، کرفس ،
بادمجان، فلفل سبز، پیازو.........
- یک واحد میوه =
یک عدد سیب ، پرتقال ، نارنگی ، گلابی متوسط یا یک دوم فنجان آب میوه یا یک دوم
فنجان گیلاس ، توت فرنگی ، تمشک یا 200 گرم هندوانه
- یک واحد گوشت =
30 گرم گوشت شامل مرغ ، ماهی، گوشت گاو یا گوسفند پخته یا 30 گرم پنیر معادل یک
قوطی کبریت یا یک عدد تخم مرغ و ......
- یک واحد قندی =
3 عدد بیسکویت کوچک یا 2 عدد بیسکویت سبوس دار
- یک واحد چربی =
1 قاشق مربا خوری روغن مایع یا شش عدد بادام زمینی یا 5 عدد زیتون
- یک واحد شیر و
لبنیات= یک لیوان شیر کم چرب یا یک لیوان ماست کم چرب یا 2 لیوان دوغ
جعفری نژاد گفت :برای
اینکه مشخص شود هر ماده غذایی چه مقدار قند خون را افزایش می دهد از جدول نمایه
گلیسمی استفاده می کنند،لذا هر چه نمایه
گلیسمی غذایی پایین تر باشد بیانگر این است که با خوردن مقدار معینی از آن قند خون
کمتر بالا میرود پس سعی کنید از مواد غذایی که نمایه گلیسمی پایین دارند استفاده
کنید و اگر ماده غذایی نمایه گلیسمی بالا دارد به مقدار کمتری از آن بخورید.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه نمایه گلیسمی مواد
غذایی را می توان در سه سطح پائین متوسط و بالا تقسیم بندی نمود افزود :
- نمایه گلیسمی
پایین: نان بربری، نان تافتون، نان سنگک، ماکارونی، چغندر، سیب زمینی سرخ شده،
لپه، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، ماش، (حبوبات علاوه بر نمایه گلیسمی پایین حاوی
مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی هستند) انجیرخشک و خرمای زرد زاهدی.
- دم کردن
ماکارونی باعث افزایش قابلیت هضم دانه نشاسته می شود و در نتیجه جذب آن را افزایش
می دهد. این امر موجب بالا رفتن قند خون می شود.بنابراین ماکارونی را فقط در آب
جوشانده و پس از صاف کردن مصرف کنید.
- نمایه گلیسمی
متوسط: کشمش سبز، برگه زرد آلو، لواش بومی ، برنج صدری ، نخود فرنگی و برنج طارم و
برنج تایلندی.
-نمایه گلیسمی
بالا: نان سفید (نان تست) ، نان باگت، لواش ماشینی، باقلا سبز بدون پوست ، هویج،
سیب زمینی ، پوره سیب زمینی ، سیب زمینی استانبولی .
وی در پایان اظهار داشت ، توصیه های زیر
را در کنار موارد فوق جهت کاهش قند خون خود به کار ببرید:
- مصرف روزانه 20 گرم ( 2 قاشق غذاخوری) سرکه سیب به عنوان چاشنی سالاد باعث کاهش
قند خون می شود.
- مصرف روزانه 6 گرم پودر دارچین ( 1 قاشق مربا خوری) علاوه بر کاهش قند خون باعث
کاهش کلسترول و تری گلیسرید هم میگردد بنابراین مصرف غذاهای دارچینی یا چای
دارچینی در طول روز برای کاهش قند و چربی خون توصیه می شود.
- مصرف روزانه 50 گرم پیاز و 3 گرم سیر تازه و خام باعث کاهش قند و چربی خون می شود.
- مصرف 2 قاشق پودر شنبلیله همراه با ماست در 2 وعده ناهار و شام باعث کاهش قند و
چربی خون می شود.
- استفاده از پروتئین گیاهی سویا علاوه بر کاهش چربی خون باعث کاهش قند خون هم می
گردد.